Korhonen, Laila: Noora ja Oolannin sota

Laila Korhosen kirja Noora ja Oolannin sota, kertoo nimensä mukaisesti neljätoistavuotiaan Nooran omista kokemuksista ja tunteista Oolannin sodan aikana.

Noora lähtee piiaksi everstinna Maria Purpurin luokse Kotkan saareen, jonne everstinnan kaksi lastenlasta saapuvat asumaan. Olivia, vanhempi heistä, on ikävystynyt saarella, kun taas nuorempi, Sofia Adele, ystävystyy Nooran kanssa. Nooran vanhempi veli Jaakoppi on ollut myös saarella kauppiaan apulaisena, mutta sen jälkeen hänestä ei ole saatu mitään tietoa.

Noora tutustuu saarelaisiin ja saa uusia tuttuja, joista yksi tärkeimmistä on suutarin kisälli Kalle. Koko saaren väki lähtee pakoon Englantilaisten hyökkäyksen pelossa. Maria Purpurin palvelijoiden paetessa Noora päättää jäädä hoitamaan vanhaa everstinnaa, joka on saanut sairaskohtauksen. Englantilaisten hyökätessä Noora ja Maria Purpur ovat saarella, ja he joutuvat kohtaamaan pelottavat ja hullut sotilaat, sekä pakenemaan kirkkoon talojen palaessa.

Lopulta apua saapuu Nooran helpotukseksi, ja Noora ja everstinna lähtevät matkaan kohti Helsinkiä. Helsingissä Nooran täytyy jäädä hoitamaan sairasta everstinnaa, vaikka hän haluaisi lähteä kotiinsa jo. Se on kuitenkin vain hyväksi, sillä kaupungilla liikkuessaan hän törmää Kalleen, jolla on tietoa Nooran isoveljestä Jaakopista.

Kirjan päähenkilö on Noora, ja tärkeimpiä sivuhenkilöitä ovat everstinna Maria Purpur, Sofia Adele ja Kalle, sekä everstinnan sukulaiset. Henkilöistä pidin eniten Noorasta, koska tarina on kirjoitettu hänen näkökulmastaan, ja hän on lisäksi avulias ja urhea. Vähiten pidin Maria Purpurin lapsenlapsesta Karl Frederikistä, koska hän suhtautuu penseästi Nooraan, joka on auttanut hänen isoäitiään muiden rynnätessä pakoon.

Mielestäni kirja oli mielenkiintoinen ja kuvasi todenmukaisesti nuoren, köyhän tytön elämää Oolannin sodan aikana. Kirja ei kerro kuitenkaan paljoa sodasta, olisi ollut mielenkiintoista lukea enemmän siitä mutta kokonaisuutena kirja on hyvä. Kirjan loppu jää avoimeksi, mutta siitä välittyy kuitenkin Nooran toiveikas suhtautuminen elämään.

Voin suositella kirjaa kaikille nuorille ja lapsille, jotka ovat kiinnostuneet historiasta. Kirja oli lisäksi nopealukuinen.

Fanni 8a

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s